5 Buah Kitab Sihir Yang Pernah Wujud Di Dunia..

Oleh : The Patriots

5 BUAH KITAB SIHIR YANG PERNAH WUJUD DI DUNIA


1. Kitab Galdrabok

Manuskrip ini menjadi kitab kuno yang ia dikenalpasti mula dicatatkan dan dikumpulkan sekitar tahun 1550 M-1650 M. Kitab ini kononnya berisikan 47 buah jenis mantera-mantera sihir yang dikumpulkan dari empat orang penyihir legenda Iceland. Beberapa pakar yang mengkaji buku ini menyimpulkan bahawasanya isi Kitab Galdrabok ini terdiri dari pelbagai macam mantera sihir seperti mantera yang memberikan kesan positif dalam penyembuhan tubuh badan manusia, namun di sebalik itu, mantera di dalam buku ini juga terisi dengan mantera yang diciptakan untuk tujuan kejahatan seperti membunuh.

 

 
Hanya tiga buah mantera sahaja yang dikenalpasti hanya digunakan oleh ahli sihir sebagai resipi untuk membuat 'potion' atau untuk tujuan perubatan. Lapan buah mantera dalam buku ini pula digunakan untuk mendapatkan sebuah kekuatan yang mampu mengalahkan manusia atau musuhnya sehingga ianya dikategorikan sebagai mantera yang mematikan.

Buku ini diterbitkan kepada umum buat pertama kali pada tahun 1921 oleh Adolf Natanael Lindqvist dengan diterjemahkan ke dalam bahasa Sweden. Edisi pertama terjemahan bahasa Inggeris pula diterjemahkan oleh Stephen Flower pada tahun 1989. Pada tahun 1995, Stephen Flower mengeluarkan buku ini ke dalam edisi kedua dengan beberapa pembetulan tatabahasan disertai dengan nota.

Setiap mantera yang ada di dalam kitab ini berisikan perbagai bait-bait ayat sihir bangsa yang menetap di Iceland sejak zaman dahulu.

2. The Black Pullet (La Poule Noire)

Kitab the Black Pullet ini menjadi kitab ilmu sihir yang cukup terkenal di kalangan bangsa Eropah kuno, khususnya di belahan negara Perancis. Dikisahkan, buku ini mula ditulis oleh salah seorang tentera dari pasukan Napoleon Bonaparte yang ketika itu sedang menakluki Mesir. Tentera ini tercedera dalam sebuah pertempuran lalu beliau diselamatkan oleh seorang lelaki misteri (berkemungkinan ahli sihir). Lelaki misteri ini mengajarkan beliau cara-cara untuk menghasilkan azimat atau tangkal dari bahan seperti sutera dan besi serta seni ilmu hitam Kabbalah melalui dari sebuah manuskrip sihir Mesir kuno yang diambil dari perpustakaan Alexandria ketika era Ptolemy I. Ilmu sihir lelaki misteri tersebut dicatatkan kembali oleh tentera ini dan dikumpulkan di dalam buku yang dikenali sebagai La Poule Noire.Mengikut pelbagai sumber, buku ini mengandungi sebanyak 22 cara untuk menghasilkan azimat ke dalam bentuk cincin ataupun tangkal yang masing-masing memberi keistimewaan kepada si pemakainya.

3. Kitab Picatrix (Ghayat al-Hakim)

Picatrix yang kebanyakkannya menerangkan tentang ilmu astrologi, sebenarnya terkenal sebagai sebuah buku yang menjelaskan teori pembentukan alam semesta atau yang dikenal dengan teori kosmologi.Kitab yang aslinya dalam bahasa Arab dan bernama Ghayat al-Hakim ini ditulis pada pertengahan abad ke-11. Jika nama ini diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris ianya berbunyi, 'The Aim of the Sage' atau 'The Goal of the Wise'. Buku ini awalnya diterjemahkan ke dalam bahasa Sepanyol sebelum ianya diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada tahun 1256 Masihi oleh seseorang untuk dihadiahkan kepada Raja Alfonso the Wise dengan menyandang nama sebagai buku 'Picatrix'.Buku ini mengumpulkan koleksi pelbagai manuskrip kuno ilmu sihir yang digunakan secara meluas pada abad ke sembilan dan kesepuluh sebelum Masihi. Picaitrix dibahagikan kepada empat buah bahagian besar iaitu Book I, Book II, Book III dan Book IV, yang di mana setiap bahagiannya mempunyai pelbagai cabang ilmu sihir melalui 55 buah sihir astrologi, 22 buah kebaikan azimat, cara membuat 'potion' cinta, mencari harta karun, menyuburkan hasil tanaman dan lain-lain lagi.Namun beberapa orang percaya jika buku Picatrix adalah sebuah kitab ilmu sihir yang mengajar pembacanya untuk mendapatkan kekuatan sihir dengan mengetahui melalui penyelarasan kitaran bulan, waktu, dan tata atur tertentu dari beberapa planet yang terdapat di dalam sistem suria.

Salah satu ajaran ataupun ilmu sihir yang didapati di dalam buku ini melalui terjemahan John Michael Greer adalah:

"Ambil empat gram darah anjing hitam, dua gram darah babi dan otaknya dan satu gram otak keldai. Campurkan kesemua bahan terbabit sehingga hancur. Jadikan ia sebagai minuman dan berikan minuman ini kepada mangsa. Mangsa yang meminum minuman ini akan membenci kau seumur hidup".

4. Kitab Abramelin

Kitab Abramelin atau yang lebih dikenali dengan nama 'The Book of Abramelin' juga diyakini sebagai kitab yang mengajarkan tentang ilmu sihir. Kitab ini diawali dengan sebuah kisah yang menceritakan seorang ahli sihir Mesir bernama Abra-Melin atau lebih dikenali sebagai Abramelin. Namanya menyamai dengan nama ahli sihir mitos 'Merlin'. Abramelin digambarkan sebagai sosok yang zuhud, tidak terpengaruh kepada harta duniawi dan hanya hidup beribadah kepada Tuhannya.

Sekitar tahun 1362 M - 1458 M.

Abramelin merupakan seorang ahli sihir semi-mitos yang terkenal mengajarkan ilmu sihir Kabbalah ke atas masyarakat Mesir dan segala mantera sihirnya ini dimuatkan ke dalam bukunya yang bertajuk 'The Book of Abramelin'. Abramelin dikenalpasti tinggal di padang pasir luar wilayah Arachi (sebuah kota kuno Tamadun Mesir yang berhampiran dengan sungai Nil). Abramelin mempunyai seorang anak murid yang bernama Abraham the Worm dan beliau memberikan dua buah manuskrip sihir iaitu 'Divine Science' dan 'True Magic' kepada anak muridnya ini setelah Abraham mengikat janji setia untuk mengubah hidupnya kepada seorang yang warak dan menyembah ajaran Tuhan Abramelin 'The Way and Law of the Lord'. Dua buah manuskrip ini hanya diberikan kepada orang yang dipercayainya sahaja.

Si pengamal sihir ajaran Abramelin harus melakukan sebuah ritual misteri seperti bertemu dengan malaikat penjaga untuk mendapatkan ilmu sihir secara langsung dan kuat.

Buku ini dipercayai terisi dengan ajaran-ajaran untuk mengawal kekuatan iblis dan membuatnya menuruti semua perintah ahli sihir, menemukan harta karun, terbang di langit, menjadi halimunan dan kemampuan-kemampuan lainnya yang tidak dapat terjangkau dengan akal sihat manusia.

Buku ini akhirnya diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris oleh Samuel Liddell MacGregor Mathers di bawah tajuk 'The Book of Abramelin the Mage' pada tahun 1898 yang dibahagikan kepada tiga buah fasa iaitu Book I mengandungi 12 tajuk, Book II pula mengandungi 20 tajuk dan terakhir Book III mengandungi 30 tajuk kesemuanya.

5. Kitab Luratus Honori

Kitab yang ditulis oleh ahli sihir yang bernama Liber Juratus Honorii ini diyakini sebagai buku petunjuk ilmu sihir yang paling dahsyat pada abad pertengahan. Kerana, segala isi di dalam buku ini menjelaskan cara-cara untuk mendapatkan ilmu sihir yang mengerikan.

Menurut sumber, isi kitab yang juga dikenal dengan nama 'The Sworm Book of Honorius' ini mengajarkan cara menyeru iblis, malaikat, atau roh berdamping dengan ahli sihir untuk mendapatkan sebuah kemampuan tertentu seperti meramal masa hadapan seperti tukang tilik (fortune teller).

Buku ini diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dan Latin dengan pelbagai versi seperti:

a. The Sworn Book of Honorius: Liber Iuratus Honorii oleh Joseph H. Peterson.

b. The Sworn Book of Honourius the Magician oleh Daniel Driscoll.

c. Liber Iuratus Honorii: A Critical Edition of the Latin Version of the Sworn Book of Honorius oleh Gosta HedegÄrd.

RUJUKAN

1. ‘The Icelandic Magic: Analysis of Late-Eighteenth Century Icelandic Galdrabok’ oleh Christopher Smith.

2. The Black Pullet: Science of Talismanic Magic. New York, oleh Samuel Weise.

3. The Picatrix or Ghayat al Hikam: The Premier Grimoire of Astrological Magic oleh Muhammad Ali Ben Marcus.

4. Famous Witches - Abramelin the Mage (15th Century) oleh Mastin L.

Related Posts