Kaitan Beauty And The Beast Dengan Homoseksual - Suatu Ulasan.

Oleh : Ahmaf Farami
BEAUTY AND THE BEAST DAN HOMOSEKSUAL
Laporan terkini Associated Press, Disney batal tayangan Beauty and the Beast (B&B) di Malaysia, setelah dikenakan syarat penapisan "gay moment" dalam filem tersebut. Antara respons (komen sebenar) penyokong B&B dalam kalangan Melayu-Muslim di media sosial:
Gambar Oleh The Patriot
1. "Kalau ada adegan bunuh dan rompak, hang akan ban filem tu jugak ke? Bukankah itu pun langgar undang undang?"
Boleh ada adegan bunuh dan rompak. Tapi dalam etika dan garis panduan penyiaran, perlu ada "poetic justice" - yang jahat dihukum setimpal atau ada keinsafan di hujung cerita. Paparan pembunuh serta perompak harus negatif. Tapi gay dalam cerita Hollywood diraikan. Cerita gay selalunya menang award. Skrip Hollywood simpatetik terhadap watak gay. Masyarakat yang disuruh insaf, dan menerima homoseksualiti.
2. "Ombak Rindu ada rogol boleh pulak lepas wayang."
Ini falasi 'false comparison'. Dua filem berkenaan perlu dinilai berdasarkan merit masing-masing. Adanya rogol dalam filem Melayu BUKAN justifikasi untuk abaikan homoseksualiti B&B. Sekiranya satu dapat diatasi, kesannya lebih baik berbanding membiarkan kedua-duanya.
3. "Bestiality (hubungan seksual dengan haiwan) dan Stockholm Syndrome (jatuh cinta dengan captor) dalam Beauty and the Beast boleh pulak."
False comparison. Kalau ada adegan bestiality, ia juga akan ditapis seperti "gay moment".
4. "Just ade satu character dalam tu openly gay and tertarik dgn watak lelaki..itu saje ... walhal bukan aksi lucah pun."
Lucah tak semestinya eksplisit. "Gay moment", idea homoseksualiti, pandangan dan sentuhan 'suggestive' dalam B&B juga lucah (indecent) berdasarkan sensitiviti tempatan.
5. "Tak payah tengok kalau tak suka."
Walaupun ada ahli masyarakat yang tak tengok, penerimaan "gay moment" di sinema (domain awam) tetap memberi signal homoseksualiti adalah 'socially acceptable'.
6. "Nk sekat2 mcm la org tak boleh tgk online."
Tengok online, itu private domain. Your own responsibility. Tapi dalam public domain, ada pertimbangan lain. Ada implikasi sosial dan budaya. Maka, perlu ada kawalan.
7. "Benci aku malaysia ni,senstitif sangat bila nak majunya adoiiyaoi."
"Maju" dengan menerima "gay moment" di domain awam? Maju bermaksud celik norma etika tempatan, mampu menilai dengan kritis propaganda & normalisasi LGBT. Maju, bila bebas daripada penjajahan budaya.
8. "Takut terpengaruh, iman senipis bawang ke?"
Resistance terhadap normalisasi LGBT didorong iman yang belum menipis dalam komuniti.
9. "Homoseksualiti dah lama dalam masyarakat. Apa kaitan dengan filem?"
Memang dah ada lama dah, sejak zaman Nabi Luth a.s. But contemporary films seek to normalise it and desensitise the audiences to its perversion. And look at the fate of kaum Nabi Luth.
10. "The world has moved on and it's time we equip our young children with the facts of life of this present day and age."
Kita perlu sama "move on", walaupun wrong direction? Ada hadith sahih menggesa tidak meniru mereka, "moving on" bersama mereka sejengkal demi sejengkal. We have our own fixed values.
11. "Bodoh lah nak sekat."
Cerdik, sebab ambil kira sensitiviti majoriti, dan kesan jangka masa panjang. Bodoh, bila utamakan Emma Watson berbanding maslahah awam.
12. "Effeminate male characters in Malaysian movies/dramas made the cut but a "gay" scene from an innocent classic must be removed."
Effeminate (lembut) tak semestinya amalkan homoseksualiti. Dalam B&B, wataknya openly LGBT. LGBT is a practice, a sexual orientation, a lifestyle. "Lembut" puncanya mungkin sekadar hormon dan genetik.
13. "I hope malaysia will be open-minded enough to let it be shown."
Perlu "open minded" untuk faham etika relativisme budaya - apa yang biasa di AS tak semestinya dapat diterima di sini. Di AS sendiri, pawagam di Alabama boikot B&B. Jangan kita lebih sudu daripada kuah.
14. "Our self-appointed guardian of morality -- the Censorship Board. They think they're doing the parents a favour, not realising they're a bit behind time."
Your liberal parental sensibilities are insignificant. Kalau Censorship Board tak buat kerja, majoriti ibu bapa akan persoalkan tanggungjawab moral agensi tersebut.
15. "Why some parents think their kids are easily swayed n influenced by movies?"
In sociology, kids learn/internalise values and cultural norms through mass media. Ini disebut 'socialization process'.

Related Posts