Serang Hendap Di Baling-Kroh Pada 1979.

Pada 20 Julai 1979, satu konvoi menghantar pesakit dari pekan Baling ke Kroh (sekarang Pengkalan Hulu) telah diserang hendap oleh sepasukan pengganas komunis seramai kira-kira 20 orang. Peristiwa berlaku di Batu 54, Jalan Kroh-Baling pada jam 10:45 pagi.
Konvoi ini yang mengandungi 1 x ambulans, 1 x trak 3 tan dan 2 x Land Rover telah berada dipekan Baling pada jam 7 pagi. Mereka menunggu pasukan Peninjau untuk mengeskot mereka dengan kereta perisai.
Pada jam kira-kira 9 pagi, konvoi tersebut meninggalkan pekan Baling dengan tambahan 2 x kereta perisai V-150 Commando dari pasukan "Bravo" Skuadron, 2 Rejimen Peninjau. Susunan pergerakan konvoi didahului oleh kereta perisai V-150 (nombor ZA744), diikuti ambulans, 2 x Land Rover, 1 x trak 3 tan dan dibelakang sekali adalah sebuah lagi kereta perisai V-150.
Ketika tiba di satu selekoh sebelum sekatan jalanraya yang dikendalikan oleh anggota tentera, tiba-tiba konvoi diserang hendap. Sasaran pertama pengganas komunis adalah ambulans. 
Disebabkan jalan yang sempit untuk kereta perisai V-150 membuat pusingan, pemandunaya terpaksa mengundurkan kenderaan manakala jurumeriam (gunner) pula memusingkang turret ke arah kedudukan pengganas komunis. 
Bagaimanapun, sebelum sempat membalas tembakan (kerana hendak menukar posisi dan mendapatkan arah tembakan dibuat), pengganas komunis telah menembak kereta perisai tersebut dengan senjata anti-tank. Kenderaan ini telah terbakar dan mengorbankan ketiga-tiga krew didalamnya.
Lain-lain anggota terus terjun dari kenderaan masing-masing untuk mendapatkan perlindungan. Beberapa anggota didalam Land Rover turut tercedera. Bagaimanapun, tembak-menembak ini telah didengar oleh anggota tentera yang berada di Kem Kroh, termasuk seorang juruterbang helikopter Alouette III. 
Helikopter ini telah dilengkapkan dengan meriam 20mm dan bertindak sebagai "gunship". Alouette bersenjata ini juga pernah dijadikan sebagai Forward Air Controller (FAC), yang memberi panduan kepada jet-jet Tebuan untuk membuat serangan darat dalam beberapa operasi oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengebom kedudukan pasukan pengganas komunis.
Berbalik kepada serang hendap tadi, helikopter Alouette dari No. 3 Skuadron, TUDM Butterworth terlah berlepas pada pagi hari kejadian untuk tugas eskot kepada helikopter Nuri di kawasan Operasi Selamat Sawadee, Kroh. 
Juruterbang dan seorang pegawai artileri menceritakan mereka nampak kepulan asap dari kawasan serang hendap tersebut. Juruterbang Alouette telah menghubungi pihak atasan TUDM bagi mendapatkan kebenaran untuk memberikan bantuan kepada konvoi tersebut, akan tetapi respons tidak diterima dengan segera. 
Memandangkan kesuntukan masa, tanpa kelulusan yang diperlukan, beliau membuat keputusan untuk terbang ke lokasi serang hedap tersebut. Dengan inisiatif sendiri, beliau telah mengarahkan gunner untuk menembak ke arah pokok-pokok yang dipercayai tempat perlindungan pengganas komunis.
Musuh sungguh bernasib baik kerana Alouette gunship hanya menggunakan peluru 20mm "ball" bukannya jenis "HE" (high explosive). Buat seketika waktu, TUDM telah kehabisan stok 20mm HE dan sementara menunggu sebuah C-130 Hercules terbang ke Portugal untuk mendapatkan stok, gunship hanya menggunakan peluru 20mm ball sahaja. 
Peluru ini kurang memberikan impak berbanding letupan yang lebih kuat dari jenis 20mm HE. Bagaimana kehadiran helikopter Alouette ini memberikan tembakan bantuan telah membuatkan pengganas komunis berundur. Serangan ini mengorbankan 3 anggota tentera dan 2 orang awam.
Anggota tentera yang terkorban adalah seperti berikut.
1. 206348 Koperal Ramli bin Abdul Rashid - komander/ketua kereta perisai
2. 211929 Trooper Azmi bin Rahman - pemandu kereta perisai
3. 933702 Trooper Abu Hassan bin Syeikh Daud - jurumeriam/gunner
Tindak pantas juruterbang helikopter Alouette tersebut telah mendapat penghargaan, apabila No. 3 Skuadron menerima surat utusan penghargaan dari Mej Jen Dato' Jamil Ahmad. 
Kemungkinan besar ramai lagi akan menjadi korban serang hendap tersebut jika helikopter Alouette itu tidak memberikan bantuan dengan kadar segera.
Muzium Tentera Darat telah mendirikan sebuah monumen bagi memperingati pengorbanan yang telah dibuat oleh anggota-anggota tentera dalam peristiwa ini.
Al-Fatihah kepada Anggota-anggota yang terkorban semoga Allahyarham ditempatkan dikalangan golongan2 yang beriman dan beramal soleh.

Related Posts