Tips Ambil Gambar Untuk Travel Solo.

Oleh : Faiz Najmi 
TIPS AMBIL GAMBAR UNTUK PENGEMBARA SOLO
Ini bukan tips untuk ambil gambar cara ‘insta-worthy’ atau cara professional. Ini adalah cara saya sendiri, berbekalkan i-Phone, kudrat kaki jalan sana sini, dan berseorangan diri. Ramai orang tanya bagaimana saya ambil cantik bila travel solo.

Gambar - Faiz Najmi
1. Bila jumpa kawasan pemandangan yang cantik, tapi ramai orang, tunggu mereka semua habis pergi atau lupakan saja. Dengan i-phone yang skrin kecil, kau pilih nak gambar orang ramai-ramai, atau nak gambar pemandangan. Tak boleh kedua-duanya sekali.
2. Bila jumpa kawasan yang cantik, tapi ada orang sikit-sikit, cari perempuan muda untuk tolong ambil gambar. Aku selalu buat begitu. Perempuan muda lebih selamat untuk dipercayai dengan i-phone kita, dan lebih pandai ambil gambar. Tetapi, gunakan juga common sense.
3. Bila jumpa kawasan cantik tapi tiada orang kecuali kau sorang, pakailah tripod, batang swafoto atau objek seperti batu/beg/buku untuk pegang i-phone kau.
4. Bila kau jumpa kawasan cantik, ambil gambar arah cahaya matahari. Pastikan muka dan batang tubuh kena cahaya matahari.
5. Kalau kawasan cantik tapi berlawan cahaya matahari, semua gambar yang diambil nampak macam silhouette. Kalau kau suka silhouette, silakan. Kalau tak suka, lupakan.
6. Bila kau jumpa kawasan cantik tapi cuaca mendung, atau hujan, gambar tidak akan jadi insta-worthy melainkan kau edit. Waktu ada cahaya, memang gambar insta-worthy. Akan tetapi cuaca mendung dan hujan dalam pengembaraan, ia memberi kuasa spiritualiti & refleksi diri. Embrace the moment.
7. Kalau kau dah cuba banyak kali, angle sana angle sini, tapi semuanya tak jadi, jalan terus. Tak mengapa, kau bukan fotografer professional. Kau hanya seorang pengembara. Enjoy the view.
8. Paling penting, sebelum keluar pastikan i-phone berada di paras 100%. Jangan lupa bawa kamera kedua dan power bank/pengecaj.
9. Sentiasa ingat, “kehidupan berlaku di antara dua foto”. Kehidupan tidak berlaku di insta atau FB atau dalam kamera kau. Benamkan falsafah ini dalam kepala, kau akan lebih menikmati pengembaraan. Enjoy the moment.
10. Apabila bergambar, dalam hati sentiasa mau senyum (walaupun kau posing muka serius), dan sentiasa bersyukur kau dah sampai di satu lagi muka bumi Tuhan. Barulah gambar nampak bahagia. Kalau pemandangan cantik, muka masham, apa cerita?
PS: Takda tips yg professional daripada saya. Saya hanya minta mereka tekan butang ambil gambar saja.

Related Posts