Tips Melancong Ke Palawan, Philippines Dengan Bajet Bawah RM2,000 Selama 10 Hari!

Oleh : Aidil Zuhri Ben Mustaffa / Page Backpackers Buddies Malaysia (BBM)
Dengan bajet di bawah 2 ribu selama 10 hari, Aidil Zuhri Ben Mustaffa telah mengembara ke Pulau Palawan, Filipina yang juga dinobatkan sebagai World’s Best Destination pada tahun 2017.

Jom kita ikuti perkongsian saudara Aidil seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat bagi mereka yang berminat nak melancong dengan bajet terhad!

It’s Palawan, The Philippines!!!

My recent trip to Palawan was quite spectacular. Puerto Princesa was a meh but El Nido was amazing and it’s worth every pesos you spent.Saya tidak akan mengesyorkan mana-mana daripada anda untuk menghabiskan terlalu banyak masa di Puerto Princesa (PPS) kerana ia hanya sebuah bandar mati pada waktu malam dan bandar yang membosankan pda siang hari. Satu-satunya perkara yang lebih baik di Puerto Princesa adalah Robinson Place yang merupakan salah satu daripada 2 pusat membeli-belah di sana.


Sebagai orang Malaysia, pusat membeli belah sama seperti rumah kedua kita, Robinson Place tidak akan menterujakan anda kerana saya sendiri berfikir bahawa mana-mana gedung Giant atau Tesco di Malaysia lebih baik. Saya tidak mempunyai pilihan lain selain untuk mendarat di PPS dari Manila sebagai penerbangan dari Manila ke El Nido akan menyebabkan kos lebih besar.

Dari PPS, saya mengambil komuter ke El Nido untuk P500 dan ia mengambil masa kira-kira 6 jam untuk sampai ke El Nido. Oleh kerana pandangan pertama yang agak kurang terhadap PPS baru-baru ini, saya agak lega apabila saya melihat pantai El Nido dan semuanya mula masuk akal.

Ia menaikkan mood saya sedikit sehinggalah saya sampai ke bandar El Nido dan saya terpegun.  Suasananya adalah luar biasa dan ia lebih daripada mengalu-alukan kedatangan anda ! Tidak hairanlah ia telah dianugerahkan sebagai destinasi terbaik dunia pada tahun 2017!Tak nak cerita panjang-panjang just datang sendiri and experience it yourself.

P/s : makanan halal susah gila nak cari (almost none).

Tips berguna:

-Just beli sardin dalam tin kecik dan pergi kat food court tepi basketball court dan beli nasik P20 per cup.

-Bawak aluminium foil masa island hoping sebab dorang bakar pork on the same griller. Nanti bagi aluminium foil dan dorang akan balut ikan tu.

-It’s more expensive than the other part of The Philippines. Just be prepared.

Pp/s: I don’t keep track of my expenses and I can tell you it’s more than RM 1K but it doesn’t exceed RM2k for my 10 days trip. Kalau ada soalan boleh Pm kat fb atau instagram @aidilreynoldz. Thank you gais!!

Jom tengok gambar di bawah ini !

 


Related Posts