Teori Lohong Hitam Secara Ringkas..

Oleh : Zamir Mohyedin

10 April 2019 merupakan pengumuman imej pertama Lohong Hitam (Black Hole). Imej ini sekali lagi membuktikan kebenaran Teori Relativiti Umum Einstein selepas penemuan gelombang kegravitian pada tahun 2016.

Imej ini diambil oleh Event Horizon Telescope (EHT) yang menggabungkan 8 teleskop gergasi di seluruh dunia. Imej yang ditangkap ialah imej Lohong Hitam di pusat galaksi Messier 87 yang terletak di sekitar 53 juta tahun cahaya. Mempunyai jisim seberat 6 bilion kali lebih berat daripada matahari. Kita sedang menyaksikan peristiwa 53 juta tahun dahulu.
Apa itu 'Black Hole'?

'Black Hole' atau 'Lohong Hitam' terbentuk hasil daripada kematian bintang. Syarat bintang ini untuk menghasilkan Black Hole mestilah mempunyai jisim seberat paling tidak beratus kali ganda lebih berat daripada Matahari.

Kalau tak, bintang tersebut tidak akan menjadi Lohong Hitam, ia akan jadi Kerdil Puith (White Dwarf) atau bintang Neutron.

Setiap bintang ada dua tenaga yang membuatkannya untuk terus hidup iaitu tenaga nuklear dan tenaga graviti yang saling berlawan antara satu sama lain.

Tenaga nuklear ini menjalankan proses pelakuran yang membakar untuk membuatkan bintang terus hidup. Kalau bahan bakar dah tamat, bintang akan mati.

Selepas bintang mati, bintang ini akan jadi tiga benda saja. Sama ada Lohong Hitam ataupun Kerdil Putih ataupun bintang Neutron. Kalau jisimnya cukup tinggi, ia akan jadi Lohong Hitam.

Bintang berjisim yang lebih besar daripada Matahari mampu menghasilkan besi hasil daripada proses pelakuran nuklear. Pembentukan besi telah menyebabkan berlakunya ketidak-seimbangan antara tenaga graviti dan tenaga nuklear.

Ketidak-seimbangan ini akhirnya menyebabkan pusat bintang berkecai dan meletup menjadi 'super-nova' yang menerangi alam.

Kemudian, terbentuklah Lohong Hitam.

Lohong Hitam mempunyai kekuatan graviti yang cukup tinggi. Kekuatan graviti Lohong Hitam sampaikan cahaya pun tak boleh nak lepas.

Maksudnya apa tuan-tuan?

Roket memerlukan kelajuan 40,320 km/h untuk melepaskan diri daripada graviti Bumi supaya dapat terbang ke angkasa. Kelajuan ini bersamaan 33 kali ganda kelajuan bunyi.

Cahaya pula mempunyai kelajuan bilion km/h yang mana kelajuan ini pun tak dapat nak lepas dengan graviti Lohong Hitam.

Jadi, sesiapa yang masuk ke dalam Lohong Hitam, tidak akan dapat keluar semula.

Sesiapa yang menghampiri Lohong Hitam, masa di sekelilingnya akan bergerak lebih perlahan. Yelah, Lohong Hitam kan mempunyai graviti yang tinggi.

Menurut teori kerelatifan umum (general theory of relativity) yang dirumuskan oleh Albert Einstein, masa akan semakin perlahan apabila berada di tempat yang bergraviti tinggi.

Tetapi, kalau masuk ke dalam Lohong Hitam terus, masa akan terus berhenti. Masa tidak bergerak langsung. Dalam Lohong Hitam ada singulariti.

Singulariti ini pertama kali dirumuskan oleh Stephen Hawking and Roger Penrose. Singulariti ini adalah sejenis titik. Titik ini terbentuk hasil daripada fabrik ruang masa yang 'ditarik' dan 'diherot' sehiggakan tiada isipadu dan tak ada permukaan.

Setakat ini, saintis tak dapat nak tahu sepenuhnya sifat sebenar singulariti ini.

Pembentukan singulariti ini telah menguatkan teori Big Bang tentang asal usul alam semesta yang bermula daripada singulariti.

Hukum fizik dan matematik hancur berkecai dan ralat untuk merumuskan sifat singulariti. Dia jadi macam kau bahagikan apa saja dengan nombor kosong. Kau akan dapat ralat ataupun 'infinite'.

Lohong Hitam mampu membesar dengan menyedut bintang-bintang atau objek-objek berjisim di sekelilingnya.

Stephen Hawking pernah merumuskan Lohong Hitam mampu melepaskan sinaran (radiation) yang hari ini dikenali sebagai sinaran Hawking (Hawking radiation).

Menurut Hawking, Lohong Hitam melepaskan sinaran jisim. Sinaran jisim ini kecil saja Lohong Hitam lepaskan. Ia akan teruskan lepaskan sinaran jisimnya sehinggalah Lohong Hitam jadi tersejat dan terus mati.

Tetapi percayalah, Lohong Hitam mengambil masa berjuta-juta tahun untuk tersejat. Paling tidak tunggu bintang-bintang di sekelilingnya mati dulu.

Sinaran Hawking ini sepatutnya dapat memberikan maklumat pasal Lohong Hitam sama macam bintang-bintang lain yang memberikan sinaran.

Tetapi menariknya, maklumat yang dilepaskan oleh Lohong Hitam melalui sinarannya tak ada maklumat. Dia hancurkan semua maklumat yang dia serap.

Begitulah serba sedikit pasal Lohong Hitam. Semoga bermanfaat.

Related Posts